Balans: Werk en Privé

Een tijd geleden had ik, nadat ik weer eens gehaast uit werk mijn kinderen kwam halen, een gesprek met een andere moeder op het schoolplein. Het gesprek ging over de balans tussen werk en privé. Eenmaal aan de praat geraakt kwam ik erachter dat deze balans bij mij ver te zoeken was. Waar andere ouders een papa- of mamadag hebben, ben ik gewoon continu aan het doorgaan. Werk ik dan teveel? Voel ik me goed bij deze balans? Dat zijn allemaal vragen die ineens bij mij opkwamen. Na dit confronterende gesprek ben ik na lange tijd van twijfel het gesprek met mijn baas aangegaan. Eerst dacht ik dat minder uren werken gewoonweg niet mogelijk was. Maar al gauw bleek er meer mogelijk dan ik dacht. Met mijn baas ben ik gaan puzzelen en zijn we samen tot een oplossing gekomen. Ik kan nu, zonder mij enorm gehaast te voelen, in alle rust mijn kinderen ophalen van school. Wil jij ook weten hoe je de juist balans tussen werk en privé kunt behouden? Ik vertel je er hier meer over!

Hoe vind je de juiste balans?

Het vinden van de juiste balans is niet iets dat je zomaar even doet. Allereerst is het van belang dat je zelf in gaat zien dat je niet de juiste balans hebt. Wanneer je dit doorhebt kan je gaan kijken naar een oplossing. Waar je eerst dacht in problemen. Krijg ik mijn werk wel af met minder uren? Ga denken in oplossingen. Op welke manier krijg ik mijn werkzaamheden wel af met minder uren? Ik gaf mijn situatie aan bij mijn werkgever en ook zij wilde in oplossingen denken. Nu werk ik intensiever met een collega samen. Ik werk meer samen wat zorgt voor minder stress en toch kan ik al mijn werkzaamheden doen. Doordat ik nu minder uren werk, heb ik veel meer rust. De avonden verlopen harmonieuzer en ik ervaar nog nauwelijks stress van mijn kinderen. Voor mijzelf heb ik nu de juiste balans gevonden. Maar wat is voor jou de juiste balans? Dat is lastig te zeggen, wat voor mij werkt kan voor de ander compleet anders zijn. Luister dus goed naar jezelf en vind voor jou de juiste balans die werkt. Doordat ik nu de juiste balans heb gevonden ben ik niet alleen van meer waarde voor mijn kinderen maar ook voor mijn baas. Nu ik goed in mijn vel zit lever ik beter werk af dan toen ik de gehaaste werkende moeder was.

Tips

Balans is voor mij de oplossing en het antwoord op veel van mijn problemen. Hierbij een aantal tips die ikzelf gebruik om de balans te vinden. Allereerst ben ik mijzelf gaan realiseren dat ik maar één leven heb. Geen werkleven of privéleven maar gewoon één leven. Ik ben mijn energie gaan verdelen. Tijd slimmer in gaan plannen en meer genieten om mezelf op effectiever op te laden. Mijn volgende tip is voor jezelf opkomen. Geef aan bij je werkgever dat je overloopt. Durf toe te geven dat het allemaal teveel voor je wordt en ga dan kijken naar een oplossing. Als laatste wil ik de tip meegeven om meer out-of-the-box te denken. Denk niet in kant en klare oplossingen maar ga in overleg zoeken naar een oplossing. Heb jij vragen over hoe jij de juiste balans kan vinden? Stuur mij dan gerust een berichtje via mijn contactpagina.