Getest voor de zekerheid

Het krijgen van een kindje is een ware zegen. Dat geluk is immers niet voor iedereen weggelegd. Maar soms komt er ook veel onzekerheid bij kijken. Die onzekerheid kan bijvoorbeeld gaan over de vraag of de vader van de baby wel echt de vader is? Als een relatie een poosje onzeker is geweest, zie je dit vaak. Gelukkig hoeft die onzekerheid niet te blijven en sluit je de vraagtekens die je hebt met behulp van een vaderschapstest heel snel uit. In deze blog vertel ik daar meer over. Lees je mee?

Wat is een vaderschapstest?

Maar allereerst, wat is een vaderschapstest nu eigenlijk? Als die vraag opkomt, weten maar relatief weinig mensen wat het inhoudt. Natuurlijk kunnen ze wel een gokje wagen maar hoe het werkt en voor wie het precies is, waar je het kan krijgen etc. dat is meestal niet zo bekend.

Een vaderschapstest is in principe een kit om DNA mee af te nemen om zo vast te stellen of een kind en vader daadwerkelijk aan elkaar verbonden zijn. De onderzoeken zijn meer dan 99% nauwkeurig!

Hoe werkt het?

Hoe zo’n test in zijn werk gaat, is eigenlijk heel simpel. Je bestelt er eentje op de website vaderschapstest.nu. Een naam die goed te onthouden is, al zeg ik het zelf. En je krijgt de test vervolgens thuis gestuurd. Voor veel mensen klinkt zo’n kit afschrikwekkend. Je wilt je kindje immers geen pijn doen. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Met een speciaal wattenstaafje neemt met wangslijmvlies af. Dit kan snel en geheel pijnloos. Dit DNA wordt vervolgens opgestuurd naar het lab waar de DNA-profielen vergeleken worden op wel 20 plaatsen. Je kunt ervoor kiezen om de test zelf af te nemen of dit laten doen door een arts of professional.

Voor wie is het?

Een vaderschapstest is namelijk voor iedereen die twijfelt. Soms gaan die twijfels verder dan een onzekerheid en dan zijn de resultaten bijvoorbeeld nodig in een rechtszaal. De resultaten zijn dan ook rechtsgeldig, mits je ervoor hebt gekozen om de test af te laten nemen door een professional of arts. Wie de test afneemt, maakt niet uit voor de uitslag maar in het geval van een rechtszaak is het belangrijk dat een onpartijdig persoon dit doet die hiervoor opgeleid is.

De vaderschapstest kan dus een sterk middel zijn in een rechtszaak over alimentatie of voogdij.

Praat erover

Soms lopen de spanningen rond deze onzekerheden hoog op. Praat hier open met elkaar over om boosheid en verwarring te voorkomen. Dat is niet alleen beter voor jezelf maar ook zeker voor het kindje.

Gerelateerde berichten