Handschoenen dragen, het gebeurt in verschillende beroepsgroepen. Bijvoorbeeld de voedselindustrie, de zorg maar ook de dierenarts of kapper draagt deze. Hierbij heb je de keuze tussen verschillende soorten. Wat is het verschil tussen latex en nitril handschoenen? Zo op het eerste oog lijken ze op elkaar maar schijn bedriegt.
Toepassing en behoefte aan bescherming
Bij de keuze voor handschoenen kijk je eerst naar de toepassing. Gaat het bijvoorbeeld om persoonlijke bescherming (de zorg) of zijn steriele handschoenen vereist? Werk je met chemische stoffen, voedsel of iets anders? Laten we eens gaan kijken wat het verschil tussen latex en nitril handschoenen zijn. Want dat zijn de twee meest gekozen soorten.
Latex handschoenen
Iedereen heeft wel eens van latex handschoenen gehoord. Van buitenaf lijkt het op plastic maar het gaat hier om natuurlijk rubber. Latex is afkomstig van de Braziliaanse rubberboom. Doordat het hier om een natuurproduct gaat hebben deze handschoenen een goede elasticiteit. Hierdoor hebben ze een goede pasvorm, daar valt niets over te zeggen.
Er zijn latex handschoenen in verschillende dikten. Het vaakst worden handschoenen van 240 mm dik gekocht. Wanneer er meer bescherming nodig is dan kies je voor de 400 mm handschoenen. Latex is een sterk materiaal en hiermee geschikt wanneer je met bloed of lichaamsvloeistoffen in aanraking komt. Dit maakt deze handschoenen ideaal bij zorgberoepen, reinigingswerkzaamheden maar ook binnen de voedselindustrie.
Een latex allergie
Ondanks dat latex handschoenen vele voordelen heeft kleeft er ook een nadeel aan: het zorgt bij veel mensen voor een latex allergie. Wanneer er sprake is van een allergische reactie dan wordt de huid rood en gaat jeuken. Er kunnen ook blaasjes ontstaan. Draag je de hele dag latexhandschoenen en ben je hier allergisch voor? Dan ervaar je ook pijn. Het wordt dan tijd om voor een alternatief te gaan: nitril handschoenen.
Dit zijn nitril handschoenen
Nu komen we gelijk bij het verschil tussen latex en nitril handschoenen uit. Wanneer je allergisch bent voor latex, en dat zijn best veel mensen, kom je vrijwel altijd bij nitril uit. Dit is gemaakt van synthetisch rubber. Niet natuurlijk dus maar wel van een uitstekende elasticiteit en met een goede pasvorm.
Hiermee zijn nitril handschoenen vergelijkbaar met de latexvariant. Bijkomend voordeel is dat deze handschoenen goed bestand zijn tegen hitte. Ondanks dat ze zeer sterk zijn scheuren de handschoenen zodra er een gaatje in zit. Dit maakt het makkelijker om gaatjes te herkennen. Wanneer een handschoenen scheurt is het belangrijk om deze te vervangen voor een nieuw exemplaar.
Nitril handschoenen zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Denk hierbij aan de zorg, voedselindustrie, schoonmaak maar ook werken met geneesmiddelen of chemische stoffen.
Welke van deze twee handschoenen is goedkoper?
Bij het goed uitvoeren van werkzaamheden, met name in de zorg of voedselindustrie, mag eigenlijk niet gekeken worden naar de goedkoopste oplossing. Toch is het denkbaar dat bedrijven wel naar de prijs kijken. Zijn latex of nitril handschoenen goedkoper?
Het verschil is klein maar latex handschoenen zijn toch iets goedkoper. Per doos van 100 stuks scheelt dit tussen de € 1 en € 2. Je ziet, dit verschil is eigenlijk te verwaarlozen. Daarom kijk je niet naar de prijs maar de voor- en nadelen van latex of nitril handschoenen. Het moet tenslotte bij je passen.
Wanneer gebruik je steriele handschoenen?
Wanneer je als zorgmedewerker een wond moet verzorgen dan is het belangrijk dat je steriele handschoenen draagt. Dit is ter bescherming van jezelf en de cliënt of patiënt. Maar ook door het dragen van steriele handschoenen verklein je de kans dat micro-organismen worden overgedragen.