Hypotheekrente 10 jaar vast: kies wijs!

Als werkende moeder weet ik als geen ander wat voor kosten er allemaal komen kijken in het dagelijks leven. De kosten voor de dagelijkse boodschappen, de vaste lasten en alle onverwachte dingen die nu eenmaal gebeuren als je kinderen hebt. Daarnaast heb ik ook regelmatig een berg rekeningen te verwerken voor mijn eigen bedrijf. Eerlijk is eerlijk, het kan me soms ’s nachts echt wakker houden als ik aan al die rekeningen denk die beneden op de eettafel liggen. Vooral nu, in deze onzekere tijden, kunnen dat soort lasten zwaar drukken. Onlangs besloten we te gaan verhuizen. Ons tweede kindje was geboren en het oude huis was simpelweg te klein. Het kon echt niet anders, maar ik wist meteen: een groter huis betekent ook een hogere hypotheek. Van dat idee lag ik ook weer even wakker. Gelukkig bleek het momenteel gunstig om de hypotheek rente 10 jaar vast te leggen. En omdat we lang in dit huis willen blijven wonen, besloten we daarvoor te kiezen.

Hypotheekrente 10 jaar vast: waarom?

Het kan in sommige gevallen gunstig zijn de hypotheekrente voor een bepaalde periode vast te leggen. Zo krijg je niet te maken met fluctuerende woonlasten. Zeker nu de rente laag is, is de hypotheekrente 10 jaar vast leggen een goede optie. Mocht de rente plotseling hoger worden, dan kom je niet in de problemen. Je moet wel zelf bepalen of de hypotheekrente 10 jaar vast leggen iets voor jou is. Dat doe je door drie factoren na te gaan. Als eerste natuurlijk het totale hypotheekbedrag. Als je aan het maximale bedrag zit wat je kunt lenen dan is de rente vastleggen vaak een goed idee. Daarnaast moet je het verschil berekenen tussen korte en lange rente. Bij een lange rente betaal je uiteindelijk meer als het verschil tussen korte en lange rentevaste periode groot is. Tot slot bepaal je je woonhorizon: hoe lang wil je in dit nieuwe huis blijven wonen. Is dit voor tien jaar of langer dan is een rentevast periode ook het overwegen waard.

Vergelijken: doen!

Heb je de keuze gemaakt dan moet je vervolgens gaan kijken welke bank de gunstigste hypotheekrente biedt en onder welke voorwaarden. Dat kun je bijvoorbeeld doen op Hypotheekrente.nl. Daar kun je alle hypotheekrentes met elkaar vergelijken. Heel handig en iets wat ik zeker aan zou raden. Wij zijn inmiddels verhuisd en de hypotheekrente is goed geregeld. Dat is alweer een financiële zorg minder!

Gerelateerde berichten