Het uitbreiden van je kleine bedrijfje

Op business moms bespreken we natuurlijk alles over het runnen van je eigen bedrijfje terwijl je ook fulltime moeder bent. Steeds meer moeders die fulltime werken creëren ernaast ook een eigen inkomstenbron. Een voorbeeld is natuurlijk deze blog. Maar recentelijk realiseerde ik me iets. Wat als je verder wilt gaan dan het zzp’erschap waar je naast moeder zijn wat bijverdiend? Wat als je van je eenmanszaakje een echt bedrijf wilt maken. Dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, maar toch wilde ik me verdiepen en wat tips geven voor diegenen die een echt bedrijf willen gaan opbouwen. Daarom bespreken we in dit artikel hoe je de stap maakt van zzp’er naar echt bedrijf.

Werk uitbesteden

Een vraag voor veel zzp’ers is, wanneer moet ik deze stap maken? Het meest duidelijke signaal dat je moet uitbreiden is wanneer er zoveel werk op je afkomt dat je de tijd niet meer hebt om alle nieuwe opdrachten aan te nemen. Dit betekent dat je bedrijfje zo goed gaat dat je ruimte moet maken om optimaal gebruik te maken van je potentie. De eerste stap om uit te breiden is natuurlijk het uitbesteden van werk. Maar dit is ook iets waar veel zzp’ers erg bang voor zijn. Wanneer je nieuwe mensen aanneemt ben je plotseling niet alleen verantwoordelijk voor je eigen inkomen, maar ook voor het inkomen van iemand anders. Veel zzp’ers vinden het eng om iemand een contract aan te bieden. Het is niet alleen spannend dat je diegene moet betalen, maar ook dat je potentieel de verkeerde kandidaat kunt aannemen.

Een oplossing is om niet meteen iemand in te huren maar eerst werk uit te besteden. Je kunt werk afdragen niet aan een werknemer maar aan een ander bedrijf of zzp’er. Dit is een stuk flexibeler dan iemand in dienst nemen. Ook hoef je niet meteen zaken zoals vakantiedagen en ziekteverlof te vergoeden.

Wat uitbesteden

De volgende vraag is natuurlijk welk werk je precies wilt uitbesteden. Vaak ben je als zzp’er begonnen vanuit een bepaalde passie. Maar bij een eigen bedrijfje komt meer kijken dan alleen het werk zelf. Er zijn ook veel nevenactiviteiten zoals marketing, sales en administratie. Vaak zijn dit goede aspecten van je bedrijf om uit te besteden. Denk bijvoorbeeld aan het uitbesteden van je SEO-optimalisatie, een belangrijke activiteit ook voor deze website. Er zijn genoeg gespecialiseerde bedrijven die dit voor je kunnen overnemen. Een seo offerte aanvragen is zo gedaan. Door dit werk uit te besteden, kun je je zelf vol focussen op de dienst die je levert. Als je uiteindelijk op een punt komt dat je ook echt mensen gaat aannemen, is dat de volgende stap.

Gerelateerde berichten