Vergeet je hobby’s niet

Als moeder en werkende vrouw scheelt het als je goed kan improviseren. Je kan plannen wat je wil, maar vaak blijkt de dag dan toch weer anders te lopen. Dan is het handig als je daar goed op kan anticiperen. Dat leer je vanzelf. Al snel merk je dat het geen zin heeft vast te blijven houden aan je strakke planning. Je leert je aanpassen aan wat de dag brengt, zo goed je kunt. Want dat lukt zeker niet altijd en dat is niet erg. Dat hebben ook mensen zonder kinderen of een baan. Stel je voor dat alles steeds precies verloopt zoals jij in gedachten had. In eerste instantie zou je misschien uitroepen hoe heerlijk je dat zou vinden. Maar als je er goed over nadenkt, zou het ook maar saai zijn. Het is daarom goed een beetje weerstand te hebben en daarmee leren omgaan. Ja, soms kan een onverwachte wending helemaal niet uitkomen, maar het kan ook zijn dat het juist heel goed uitkomt en je ermee geholpen bent. Denk aan het liedje ‘Ironic’ van Alanis Morissette. Onverwachte gebeurtenissen kunnen je dag in de war brengen of je juist uit de brand helpen.

Geduld is een schone zaak

We zouden allemaal wel alle geduld van de wereld willen hebben, maar helaas hebben we daar vaak de tijd niet voor. Als het lukt, ben je trots op jezelf en zo niet, dan baal je. Ik zou zeggen: heb vooral geduld met jezelf. Verwacht niet dat je de perfecte moeder en perfecte ondernemer of werknemer bent, want dat is simpelweg een onhaalbaar doel. Je hebt niet alles in de hand. Er is altijd wel iets dat kan gebeuren. Bovendien maakt iedereen weleens fouten. Als je dat kan accepteren, zal je merken dat je meer onbevangen de dag ingaat en meer geniet. Je doet je best en dat is geweldig! Zo zullen er altijd klussen zijn die je vervelend zal vinden. Ik vind het bijvoorbeeld een hels karwei om alle verjaardagen van iedereen bij te houden. Er is altijd wel een buurvrouw of vriendin die daar altijd erg attent mee is en jou lukt het simpelweg niet. Maar dat is een klusje waar ik inmiddels wat op heb bedacht. Niet dat het nu perfect gaat, maar het gaat wel beter.

Leermomentje

Een van de dingen die ik geleerd heb, is om jezelf soms rust te gunnen. Ook al ben je ervan overtuigd dat er geen kwartiertje is dat je aan jezelf kan besteden, het loont om het toch te blijven proberen. Vaak lukt het ouders niet stil te zitten, want ja, er is altijd wel iets dat moet gebeuren. Je voelt je onrustig en schuldig als je zit te niksen en voelt de kostbare minuten wegtkken. Dus als je tijd voor jezelf wil inplannen, geef jezelf dan iets om te doen. Huh, dat was toch juist niet de bedoeling? Nee, ik bedoel iets om te doen waar je rustig van wordt. Heb je geen idee wat dat zou kunnen zijn? Denk aan wat je als kind leuk vond om te doen. Zo vond ik het vroeger heerlijk om te knutselen. Niet zozeer dingen in elkaar zetten, maar meer het knip- en plakwerk. Ik bedacht me dat ik momenten voor mezelf kon inplannen dat ik kaartjes zou maken die ik dan kon versturen als iemand jarig was. Ik begon met verschillende soorten papier, mooie stiften en enveloppen bestellen. En nu ben ik dus af en toe heerlijk aan het tekenen en vormpjes knippen. Hiermee help ik mezelf met aandacht geven aan verjaardagen en ik geniet van de momenten dat ik aan het knutselen ben. Twee vliegen in één klap!

Gerelateerde berichten