De beste houtsoorten voor het maken van meubels

Zelf meubels maken is een leuke en creatieve bezigheid waar veel mensen plezier in kunnen vinden. Toch is en blijft de vraag, welk hout is geschikt voor de toepassing die je wilt doen. Onderstaande houtsoorten zijn het meest geschikt om te bewerken in meubels. Het soort, de eigenschappen en de voordelen van deze soorten hout worden in deze blog beschreven. Hopelijk kun je hiermee makkelijker een keuze maken voor het beste hout voor jouw meubel project.   

Eikenhout

Een van de meest duurzame houtsoorten is eikenhout. Hierdoor is het ook geschikt voor de bewerking van buitenmeubels. Eikenhout heeft een ontzettend lang levensduur, namelijk 20 tot 25 jaar, waarin de kwaliteit en de uitstraling van het hout behouden blijft. Het houtsoort heeft een mooie en lichte kleur en is zeer sterk. De kleur kan in de loop van de jaren een beetje vergrijzen maar ook dit kan voorkomen worden aan de hand van goed onderhoud. Eikenhout is zoals eerder gezegd makkelijk te verwerken, toch is het aan te raden om voor te boren. Daarnaast is het goed om te weten dat je eikenhout het beste kunt bewerken met roestvast bevestigingsmateriaal. Het houtsoort bevat namelijk looizuur dat ervoor zorgt dat het natte hout bij aanraking met ijzer kan verkleuren. Al met al is eikenhout dus een mooi houtsoort dat uitstekend geschikt is voor zowel buiten als binnen toepassingen. 

Steigerhout

Een ander favoriet houtsoort voor het maken van meubels is steigerhout. Ook dit houtsoort is geschikt voor binnen en buiten toepassingen en heeft een eigen en karakteristieke uitstraling. Steigerhout valt onder de categorie zachthout en is daardoor eenvoudig te bewerken. Steigerhout hoeft niet behandeld te worden voor gebruik, dit kan natuurlijk wel altijd om er voor te zorgen dat het hout de gewenste kleur krijgt. Verder is het aan te raden om houtschroeven te gebruiken wanneer je van plan bent om te schroeven in steigerhout. Steigerhout is verkrijgbaar in verschillende soorten en daarom is het goed om je eerst in te lezen voordat je aan je klus begint. Hoe dan ook, ook steigerhout is uitstekend geschikt voor het zelf maken van houten meubels.       

Vurenhout

Vurenhout is net als de andere bovenstaande houtsoorten geschikt voor de verwerking van binnen en buiten projecten. Het is het meest bekende houtsoort van Nederland en wordt voornamelijk in de meubelindustrie gebruikt. Vurenhout valt onder de zachthout categorie en is afkomstig van de naaldboom. Het hout is flexibel in de bewerking en kent geen harde of scherpe splinters. Het houtsoort wordt gebruikt voor diverse doeleinden omdat het sterk, flexibel en geurloos is. Daarnaast is vurenhout in vergelijking met andere houtsoorten relatief goedkoop. Echt is het houtsoort wel minder duurzaam dan andere soorten. Toch is vurenhout uitstekend geschikt voor de bewerking van of het maken van meubels.  

Gerelateerde berichten